Witam c:
Ostatnio pytałam was, gdzie chcielibyście aby znajdowały się zdrowe przepisy c; zgodnie z tym co chciała jedna osoba i ja tez stwierdziłam, że tutaj będzie lepiej ponieważ ten blog jest w tematyce lifestyle :D
Nie mogłam się już doczekać żeby się z Wami tym podzielić, więc nie czekałam na więcej komentarzy :)
Pierwszy przepis jaki chciałabym wam przedstawić,który testowałam wczoraj to pizza bezglutenowa. Dlaczego taka ? Ostatnio dużo się interesuje zdrowym stylem życia. W przyszłości chciałabym zostać dietetykiem ponieważ widzę siebie w tym zawodzie :) Dużo się naczytałam o "glutenie" i jedna rzecz którą wiem TRZEBA ZACZĄĆ OGRANICZAĆ DO MINIMUM. Wystarczy wpisać "gluten" w google i wyskoczy milion różnych stron. Myślę ze warto poświecić troszkę czasu i poczytać :) jeśli byście chcieli mogę zrobić kiedyś osobna notkę o tym temacie. A teraz przejdźmy do głównego tematu c:
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
4 g suchych drożdży (ja dałam 1/4 opakowania drożdży w kostce)
Troszkę soli i cukru
3 łyźki oliwy z oliwek
1 szklanka gorącej wody
Jak robimy? Tak jak widac na zdjeciach :)
Wszystkie składniki dalejmy do jednej miski, mieszamy ze sobą. Jeszcze w czasie wyrabiania ciasta dolalam trochę gorącej wody gdyż było za suche. Gdy juz wyformijemy ciasto (ja mam do tejo specjalny mikser/maszynę) wykladamy na blachę wylożoną papierem i podsypujemy mąką. Następnie formujemy ciasto (dobrze się wałkuje) tak jak chcemy, mi niestety wyszedł jakiś koślawiec :') Smarujemy ketchupem lub koncentratem (polecam koncentratem, lepszy smak) i rozsmarowujemy jak na zdjęciu. Ja pokroiłam 4 plasterki sera żółtego i ponad połowę sera fety w kosteczki. Najpierw nakładam ser źółty i na wierzch ser feta. Pieczemy w 180° przez 20 minut i gotowe!
Smacznego!
*na wierzch pizzy można użyć wybranych dodatków :)
Jak wam sie podobal przepis ? Raczej go sprobujecie czy nie?
Asia ♡
Ale mi ochoty narobiłaś! przepis super, wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do siebie :*
nutellaax.blogspot.com [KLIK]
Wow! bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie czuję się "źle" po spożywaniu glutenu, więc aż tak się tym nie przejmuje, ale wiem, że jest sporo osób z alegrią lub nietolerancją na gluten, więc przepis na pewno dla nis przydatny. A zdjęcie tylko wzmogło mój apetyt, haha. Zapraszam do siebie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://ehbruh.blogspot.com/
Mniam mniam ♥
OdpowiedzUsuńObserwujemy?
Zapraszam :
http://ysiakova.blogspot.com/